by Markéta Vlčková Markéta Vlčková

Otázka orientace dveří – tedy to, zda se díváte na dveře takzvaně levé nebo pravé – vás bude zajímat ve chvíli kreslení projektu domu či projektu rekonstrukce, popřípadě ve chvíli, kdy si budete chtít koupit dveře nové. Jako „běžný uživatel“ se už později o orientaci dveří až tak zajímat nebudete, ale v již zmíněných kritických momentech je potřeba dveře správně určit.

Jak si „naplánovat“ otevírání dveří?

Pokud teprve interiér navrhujete, shrneme si zde několik základních pravidel, které se orientace interiérových dveří týkají a které se vyplatí následovat.

  • Směr otevírání dveří se doporučuje směrem z chodby do obytné místnosti. U menších místností – zpravidla koupelen a toalet – se ale dveře otevírají naopak směrem do chodby. Má to praktický důvod. Pokud by se otevíraly do místnosti, mohlo by dojít k nebezpečné situaci zablokování dveří v případě, že by uvnitř například zkolaboval člověk.
  • Při otevírání dveří bychom měli vidět větší část z místnosti. Dveřní křídlo by se mělo otevírat vždy směrem k nejbližší stěně.
  • Vypínače světel by měly být „při ruce“ – tedy na straně kliky. Pokud by to tak nebylo, museli byste dveře obcházet, až byste si chtěli rozsvítit.
  • Dveře by samozřejmě neměly narážet do nábytku nebo dalších dveří.

Orientace dveří – jak poznat levé a pravé?

Teď se ale konečně dostáváme k tomu, jak poznat, jestli jsou dveře levé nebo pravé.

  1. Postavte se před dveře na stranu, na kterou se otevírají. Podívejte se na ně.
  2. Pokud jsou panty na levé straně a klika na pravé, díváte se na dveře levé.
  3. Pokud jsou panty na pravé straně a klika na levé, jedná se o pravé dveře. Dveře se také lépe otevírají pravou rukou (na rozdíl od levých, ty nejpřirozeněji otevřete levou rukou).
Jednokřídlové dveře levé a pravé

Jednokřídlové dveře levé a pravé

Posuvné dveře uspoří prostor

S otočnými dveřmi může nastat problém s místem. Dveřní křídlo při otevírání dveří zabírá určitý prostor, který musí zůstat volný. Zvláště v menších interiérech to může působit značné obtíže, neboť to majitele omezuje při zařizování – znáte to – každý centimetr plochy se hodí. Ale i u větších nemovitostí, ať už se jedná o dům nebo o byt, je občas obtížné naplánovat rozmístění dveří tak, aby do sebe na chodbě při otevírání křídla nenarážela.

Posuvné dveře na stěnu | Praha

Posuvné dveře na stěnu

Pokud řešíte takovou „kolizi“, nabízí se zcela opustit ideu otočných dveří a zaměřit se na dveře posuvné do stavebního pouzdra. Ty při svém otevření elegantně zmizí do stěny a nemusí vás dále trápit. Neubírají vám tedy nic z využitelné plochy interiéru. Kromě toho, že se jedná o praktické a funkční řešení dveří, se jedná o velmi stylový prvek interiéru. Samozřejmě se skvěle hodí do minimalistického interiéru, ale díky své absolutní jednoduchosti dokonale doplní jakýkoliv styl, protože zkrátka ničím neruší.

Stavební pouzdra Eclisse z nabídky MAND CZ jsou navíc vychytaná do posledního detailu. Ačkoliv by se dalo předpokládat, že stěnu, ve které se nachází stavební pouzdro, již nelze dále využít, díky chytrým řešením Eclisse, to možné je. S pouzdry Eclisse LUCE můžete ve stěně, v níž je kapsa na pouzdro, vést elektřinu – takže umístění vypínačů nebo osvětlení není žádný problém. Eclisse EWOLUTO vám zase umožní zavěšení polic či jiného nábytku.

Jaké je standardní výška a šíře dveří?

Ale zpět ke dveřím a dveřním otvorům jako takovým. Když už byla řeč o vybírání dveří ve fázi projektu stavby nebo rekonstrukce, nabízí se také otázka velikosti dveří, tedy jejich výška a šířka. Co se týče šíře dveří, běžně se u interiérových dveří a vstupních dveří do bytů setkáme s minimální šířkou 80 cm, vstupní dveře do rodinného domu by měly být rovněž minimálně 80 cm široké, ale doporučuje se 90 cm. Dveře do menších místností, jako je toaleta, koupelna, šatna apod. by měly mít šíři minimálně 70 cm.

U starších domů se můžete setkat i s dveřmi širokými 60 cm, ale ty již neodpovídají normám dnešních novostaveb. Celou dobu byla řeč o průchozí světlé šířce dveří – tedy vzdálenosti mezi zárubněmi. Dále je nutné rozlišovat šířku dveřního křídla a šířku stavebního otvoru. Stavební otvor je o cca 10 cm širší, než je šíře dveří – takže pro tzv. „osmdesátky“ potřebujete otvor široký 90 cm.

Pokud byste uvažovali o výše zmíněných posuvných dveří do stavebního pouzdra, pamatujte na to, že u je u nich (stejně jako třeba u skládacích dveří) světlá průchozí šířka zmenšena o křídlo přečnívající do otvoru mezi zárubněmi – cca 5 cm vyčnívá, abyste dveře mohli ovládat.

Výška dveří – je libo standard nebo dveře až ke stropu?

Kromě šířky nás zajímá i výška dveří. Ta se měří od čisté podlahy po líc zárubně, přičemž výška prahu se od tohoto rozměru neodečítá. Standardní výška dveří je 197 cm. Ačkoliv jako Češi nepatříme mezi nejvyšší národy světa, velké oblibě se u nás v posledních letech těší dveře vyšší. I proto někteří výrobci nabízí krom standardních dveří i dveře 210 cm vysoké. Kromě toho, že tuto výšku oceníte při stěhování, se jedná o mimořádně estetický prvek. Vysoké dveře dodávají interiéru „vzdušnost“. Přitom to není nic nového pod sluncem. I v prvorepublikové vile Tugendhat najdete dveře až ke stropu. Samozřejmě u takového atypu je potřeba počítat s vícenáklady. Nicméně již zmíněnou výšku 210 cm někteří výrobci naceňují jako standard, takže se stačí poohlédnout.

Vstup do vily Tugendhat, foto: Radovan Matušinec

Vstup do vily Tugendhat, foto: Radovan Matušinec, zdroj: archizone.cz

Materiál dveří vybírejte podle náročnosti prostředí

Při výběru dveří nehrají roli pouze orientace a rozměry, ale samozřejmě i materiál. Vybírejte pečlivě. Sice se nemusí jednat o investici na celý život, ale také je pravda, že dveře v interiéru neměníte každou sezónu. V ideálním případě sjednoťte dveře s dalším podobně trvalým prvkem, a to podlahou. Při výběru materiálu je potřeba zhodnotit i stupeň zatížení, kterému budou dveře vystaveny.

Do nenáročného interiéru můžete bez obav umístit dveře foliové, které nejsou drahé, a nadělají dostatek parády. A co znamená „nenáročný“ interiér? Pokud nemáte domácí zvířata s ostrými drápky, nebo děti, které si hrají tak, že nic v okolí nezůstane ušetřeno, foliové dveře vás uspokojí. Také se může jednat o vhodné řešení do bytu k pronajímání, u kterého by vás vysoká investice mohla mrzet, pokud by dveře utrpěly újmu.

Naopak vysoce životné jsou dveře laminátové, které jsou odolné proti oděru, jsou stálobarevné, všestranně využitelné a skvěle vypadají. Laminátové dveře CAG z nabídky MAND CZ s povrchem laminát plus nebo laminát real navíc díky 3D struktuře skvěle imitují kresbu dřeva.

Do moderního i rustikálně zařízeného bydlení se hodí dřevěné masivní dveře, které jsou především velmi nadčasové. Dřevo nikdy nevyšlo z módy. Stárne do krásy, a tak i vyšší počáteční investice se po letech vyplatí. Dřevěné dveře jsou ošetřeny jen ekologicky čistými barvami a laky od firmy Adler a skvěle tak doplní zdravé bydlení.

Už máte v nabídce dveří větší přehled? Pokud máte jakékoliv dotazy, rádi vám je zodpovíme přímo v našem showroomu v Libušské ulici na Praze 4. Kromě dveří samotných je k dispozici velké množství dveřních doplňků i podlah.